LPG DÖNÜŞÜMÜ
TS 12264-1 standart ı aslında ihtiyadi bir standart olmasına rağmen yönetmelikte atıfta bulunulduğu için zorunlu standart olarak LPG dönüşümü yapan servislerin uyması gereken bir standarttır.
LPG dönüşümü :AİTM ( Araçların İmal Tadil ve Montajı ) Hakkındaki yönetmeliğe göre yapılır. 21.10.2004 tarih ve 25620 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğin 4.18 Yakıt sistemi tadilatı: bölümünde yakıt sistemi tadilatının yapılması , Kullanılacak parcaların belgeleri ve tescil işlemlerine kadar her bilgi yer almaktadır.
Resmi lpg ,otogaz dönüşüm servisleri AİTM deki belirtilen esaslar dahilinde dönüşümlerini yaparlar .
Dönüşüm yapılan araçlar daha sonra Bakanlığın görevlendirdiği Resmi kurum niteliğindeki MMO ( Makine Mühendisleri Odası ) Tarafından dönüşümün yönetmelikte belirtilen standartlara uygun olup olmadığını kontrol ederler.
LPG DÖNÜŞÜMÜNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:
• Dönüşümü Yapacak firmanın (TSE HYB) Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi olup olmadığı
• Dönüşüm yapacak elemanların eğitim sertifikasının olup olmadığı
• MMO dan (MYB) Mühendis yetki belgesinin olup olmadığı
• MMO dan (SMM) Serbest Mühendisli Müşavirlik. Belgesinin olup olmadığı
Dönüşüm Öncesi Kontrol
Dönüşüm yapılan araçların yakıt sistemi benzine göre tasarlanmış olduğundan, aracın motor bakımının yapılmamış olması, otogaz dönüşümünden sonrada performansı düşürecektir. Bu yüzden aracın ateşleme sistemi kontrol ettirilmeli , karbüratörlü araçlarda karbüratör temizliği yaptırılmalı, üst model araçlarda ise boğaz kelebeğinin temizliği ve rölanti ayarlayıcı sensörlerin kusursuz çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.
Dönüşüm Sonrası İlk Kontrol
Aracınıza otogaz dönüşümü yaptırdıktan sonraki 1000 km’de servisimize gelerek ilk genel bakım ve kontrolünüzü yaptırmanızı tavsiye ederiz. 1000 km bakımında, gaz analiz cihazına bağlanan aracınızın, tüm değerleri ve çalışma sistemi tekrar gözden geçirilir ve sıkıntı yaratan bir durum söz konusu ise, uzman personellerimiz tarafından giderilir.
Dönüşüm Sonrası Periodik Bakımlar
LPG’li araçların periyodik bakımları her 20.000 kilometrede bir yaptırılmalıdır.